Kiinnostaako aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien asennus ei yleensä vaadi erillistä lupaa. Kuitenkin, jos paneelit sijoitetaan sellaisen rakennukseen tai sen pihamaalle, joka on asemakaavassa tai rakennussuojelulain nojalla suojeltu tai jos se kuuluu Kauniaisten kaupungin rakennusinventointilistalle, asennukselle tulee hakea toimenpidelupaa. Sama pätee, jos paneelit sijoitetaan kaupunkikuvallisesti merkittävään julkisivuun. Edellä mainitut asiat tulee aina tarkistaa kaupungin rakennusvalvonnalta hyvissä ajoin ennen hankkeen aloittamista.

Riippumatta mahdollisesta luvan tarpeesta, kiinteistönomistaja vastaa aina siitä, että asennushanke suunnitellaan ja toteutetaan asianmukaisella tavalla. Erityisesti katon kunto ja kantavuus tulee selvittää ennen paneelien asennusta.

Mikäli kiinteistöllä halutaan paneelien asentamisen johdosta kaataa puita, tulee kiinteistönomistajan tilata kunnossapito- tai kaupunginpuutarhurilta puustokatselmus. Katselmuksen yhteydessä arvioidaan, tuleeko puun tai puiden kaatamiselle hakea maisematyölupaa. Lisätietoja puidenkaadoista löydät kaupungin nettisivuilta. Kaupunki ei kaada puita sen omistamilta kiinteistöiltä tai viheralueilta vähentääkseen yksityisten kiinteistönomistajien aurinkopaneelien varjostusta.

Löydät lisätietoja uusiutuvasta energiasta esim. Motivan sivuilta.

Lähde: Kauniaisten kaupunki

19.2.2023

Aurinkopaneelit

Kauniainen on mukana Astetta alemmas
-kampanjassa

Haastamme kaikki granilaiset ja kaupungissa toimivat tahot säästämään energiaa ja ajoittamaan energian käyttöään niin, että sähköä riittää tulevana talvena ja pahimmilta sähkökatkoksilta vältytään. Tutustu kampanjasivujen tehokkaisiin energiansäästövinkkeihin ja viesti niistä myös muille, esimerkiksi taloyhtiöllesi, naapureillesi ja läheisillesi.

Energian säästämisessä pääkaupunkilaisia neuvoo myös HSY:n Ilmastoinfo: https://energianeuvonta.fi/ Katso Ilmastoinfon säästövinkit ja ota tarvittaessa yhteyttä. Ilmastoinfon palvelut ovat nekin ilmaisia! Energiansäästäminen on myös ilmastoteko.

14.10.2022

Kirjasto siirtyi kasvisruokaan,
Reilun kaupan kahviin ja teehen

Kauniaisten kirjaston henkilökunnan keskuudessa kiinnostus ilmastotekoja kohtaan on kasvanut viime vuosina. Moni henkilökunnasta syö esimerkiksi ainoastaan tai enimmäkseen kasvisruokaa. Kun henkilökunnan suunnalta ehdotettiin kirjaston siirtymistä kauramaitoon kahvissa, ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Samoin kävi, kun ajatusta laajennettiin siten, että kirjasto tarjoaisi ainoastaan kasvisruokaa esimerkiksi henkilökunnan seminaaripäivien aikana. Jo aikaisemmin periaatteena oli tarjoilla vihanneksia ja kalaa, koska moni henkilökunnasta ei syö lihaa. Kalasta luopuminen ei ollut suuri askel. Nykyisin linjaus on, että kirjasto tarjoilee lakto-ovo-vegetaarista ruokaa tarjoilutilaisuuksissa ja kauramaitoa kahvin kanssa.

Ruokatarjoilua ei tosin esiinny kovin usein kirjastossa. Ruokaa tarjoillaan korkeintaan muutamia kertoja vuodessa, joten Kauniaisten lihankulutukseen kokonaisuutena tämä ei vaikuta. Henkilökunnalle tämä oli kuitenkin tärkeä periaatepäätös, etenkin kun ruoka kustannetaan verovaroilla.

Sen sijaan kahvin kulutus on suurta kirjastossa. Siksi ei ole täysin toisarvoista, minkälaista kahvia ostetaan ja mitä maitoa sen kanssa käytetään.

Kauniaisten kaupunki on saanut Reilun kaupan kaupungin arvonimen, joka muun muassa merkitsee sitä, että kaupungin kaikissa yksiköissä tulisi juoda Reilun kaupan -sertifioitua kahvi ja teetä. Kirjastokin on päättänyt ostaa ainoastaan Reilun kaupan ja luomu-sertifioitua ja teetä.

Kauramaidon merkki on myös valittu kestävää kehitystä ajatellen ja se on siksi valmistettu Suomessa suomalaisesta kaurasta. Periaate valita ensisijaisesti luomu- ja reilun kaupan tuotteita koskee myös muita ruokatuotteita, kun se on mahdollista.

Keskustelu eläinten pidosta ja eläinperäisten tuotteiden kulutuksesta Suomessa on monisäikeinen ja herättää tunteita, mutta tosiasia on kuitenkin, että meidän täytyisi vähentää maitotuotteiden ja lihan kokonaiskulutusta, vaikkei sitä tarvitsekaan kokonaan lopettaa. Kirjaston päätös ruuasta on askel siihen suuntaan.

Kirjaston kestävän ruoankulutuksen kamppailuun saa mielellään liittyä. Haastamme kaupungin muut yksiköt ja myös Kauniaisten asukkaat ja yritykset ylittämään meidät ilmastotoimenpiteissään.

Teksti: Maria Grundvall